Komary (Culicidae)

Samica komara potrzebuje do produkcji jaj bogatego w białko pokarmu, a takim jest krew, dlatego zaraz po kopulacji poszukuje gospodarza. Człowiek wabi komary zapachem potu, dwutlenkiem węgla i ciepłem. Samica przekłuwa skórę człowieka kłujką i spuszcza do rany ślinę, która zawiera substancje znieczulające i zapobiegające krzepnięciu krwi. Samce nie potrafią przebić skóry i odżywiają się tylko wyciekającym sokiem roślin i nektarem kwiatów.

Samice komarów składają jaja do wody (aż do 2100 jaj składanych w 30 złożach u komara brzęczącego). Po 24-36 godzinach z jaj wylęgają się larwy, które po 7-10 dniach przechodzą w stadium poczwarki. Z poczwarek po 2-4 dniach wylatują osobniki dorosłe gotowe wydać w ciągu roku 4-5 następnych pokoleń komarów. Od jednej samicy w ciągu roku powstają miliony potomnych osobników. Zapłodnione samice zimują w chłodnych i stosunkowo wilgotnych miejscach, często w piwnicach, na strychach, w stajniach i oborach, gdzie oczekują na ciepło wiosenne.

Komary boleśnie kłują, co powoduje miejscowe odczyny zapalne, silne swędzące obrzęki i zaczerwienienia. Ślina komarów może być przyczyną uczuleń i świądu. Komary przenoszą mikroorganizmy chorobotwórcze z ptaków domowych i dziko żyjących, na zwierzęta domowe i ludzi.